x Hediye Kupon Kazandınız Kupon kodunuzu almak için aşağıdaki butona tıklayınız. Hediye Kodunu Gör

MANEVİ FIRSAT AYLARI OLAN ÜÇ AYLAR BAŞLADI

23 Ocak 2023
MANEVİ FIRSAT AYLARI OLAN ÜÇ AYLAR BAŞLADI

Bugün itibariyle önümüzde manevi fırsat kapıları açılmıştır. Üç aylar başlamıştır. Fırsatlar yakalanmaz, değerlendirilir. Madem böyle bir fırsat henüz hayattayken kapımıza kadar gelmiş, elbette değerlendirmek gerekir.

Üç Aylar

Sevgili Peygamberimiz (sav) üç ayların faziletini, “Recep Allah’ın ayı, Şaban benim, Ramazan ümmetimin ayıdır.”(1) hadisiyle beyan etmiştir.

Hem bu aylar hem de içerisinde bulundurdukları mübarek geceler, manevi hayatımız için Allah’ın rızasını arayacağımız değerli vakitlerdir. Bu zamanlarda yapılması gereken ibadetler sünnet-i seniyyede gösterilmiş olup bunların başında oruçlu geçen günler, namaz kılmak ve Kur’an okumak sayılabilir.

Evet, şu doksan günlük fırsat zamanlarını Kur’an ile geçirmek önemli olacaktır. Özellikle Kur’an okumaya fırsat bulamayıp bugüne kadar öğrenememiş olanlarımız varsa daha büyük bir önemi haizdir.

En Hayırlılarınız, Kur’an’ı Öğrenen ve Öğretenlerinizdir

Peygamber Efendimiz (sav), “Sizin en hayırlılarınız, Kur’an’ı öğrenen ve öğretenlerinizdir.”(2) buyurmuş ve Kur’an öğrenmeye teşvik etmiştir. Üç ayların gelmesiyle manevi hava lehte değişmiş, Kur’an okumayı öğrenmek isteyenler için müspet bir zemin de oluşmuştur.

Önemli bir nokta da şudur: Belki zaman bulamamak, belki büyük şehirlerde istenilen yere ulaşmak zorluğu gibi caydırıcı bahaneler buluyordu nefisler. Fakat şimdi elimizdeki teknoloji nimeti bu bahaneleri de ortadan kaldırmış gözüküyor. Size uygun olacak bir gün ve saatte, bulunduğunuz yerden ayrılmadan bir hocayla muhatap olabiliyor ve Kur’an okumayı öğrenebiliyorsunuz.

Bu platformlardan birisi de Hayrat Eğitim portalıdır. Hiç vakit kaybetmeden Hayrat Eğitim sitesine gidip kaydolabilir, manevi bahar olan şu üç aylar mevsiminde eğitiminizi alabilir, hatta Kur’an ayı olan Ramazan’a Kur’an okumayı öğrenmiş olarak başlayabilir, belki bir de hatim yapabilirsiniz.

Bilenlerimiz için de önemlidir. Zira Efendimiz (sav) “Sadece şu iki kimseye gıpta edilir: Biri Allah’ın kendisine Kur’an verdiği ve gece gündüz onunla meşgul olan kimse, diğeri Allah’ın kendisine mal verdiği ve bu malı gece gündüz O’nun yolunda harcayan kimse.”(3) buyurmaktadır.

Bu manevi fırsat aylarında hasıl olacak sevabın on, yüz, binlere katlanacak olmasını da göz önünde bulundurarak, malın kıymetli olduğu zamanlarda ve yerlerde pazarda bulunması önemlidir, sırrınca bu günleri Kur’an’ı okuyarak, ezberleyerek, manasını anlamaya çalışıp tefekkür etmek için meal ve tefsirlere başvurarak geçirmek elbette çok daha önemli ve kıymetlidir.

Kendimize özel hatim programları yapabileceğimiz gibi, çok fazla kişiden oluşan ve belki günde birkaç hatmin indirildiği hatim listelerine dahil olabilir, umum hatim sevabına iştirak edebiliriz.

Erteleyenler Helak Oldu

Bu fırsat önümüzde ve elimizdedir. Ertelemenin zarar ve ziyan olduğu hadislerin manasından anlaşılmaktadır. Fırsatı ganimet bilip bir adım atmak, aslında inayet-i İlahi ile o işin bize on adım yaklaşması yani kolaylaşması anlamına da gelir. Değilse gün geçtikçe daha da zorlaşır. Belki de hiç olmayıp, “yarın diyenler helak oldu”(4) cümlesine dahil olur.

Mevlâna Hazretleri bununla alakalı bir kıssa anlatır. Der ki:

Adamın biri yol kenarına diken ekmiş. Önceleri zararsız gibi görünen bu dikenler, zamanla gelip geçenleri rahatsız etmeye başlayınca, şikayetler çoğalmış. Fakat, adam bu şikayetleri duymazlıktan gelmiş. Derken, Allah Teala’nın bir veli kulu gelip adama dikenleri sökmesini söylemiş. Adam da: ‘Bir hayli gün var babacığım. Bugün olmazsa yarın; bir gün mutlaka o dikenleri sökeceğim’ demiş. Bunun üzerine Allah dostu, adama şöyle demiş: ‘Hep yarın diyerek bu işi erteliyorsun. Fakat, bil ki günler geçtikçe o dikenler büyüyüp güçleniyor, sense güç kaybediyorsun. Dikenler gençleşiyor, sense giderek ihtiyarlıyorsun...’


  • Süyûtî, Câmiü’s-Sağîr, 4411; Kenzü’l-Ummâl, 35164
  • Buhârî, Fezâilü’l-Kur’ân 21
  • Buhârî, İlm 15, Zekât 5, Ahkâm 3, Temennî 5, İ’tisâm 13, Tevhîd 45
  • “… Muhakkak ki, onlar amellerini geriye erteleyen / yarıncı kimselerdir.” (Müsned, 1/129; Mecmau’z-Zevaid, 5/172).
    .
    Paylaş :
    T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.