x Hediye Kupon Kazandınız Kupon kodunuzu almak için aşağıdaki butona tıklayınız. Hediye Kodunu Gör

Mealler Arasındaki Farklar Nelerdir?

10 Eylül 2022
Mealler Arasındaki Farklar Nelerdir?

Meallerde Sayfa Düzeni:

Kuran-ı Kerim Meali almak istiyorsunuz ama muhtasar meal, karşılıklı meal, kelime meal, metinsiz meal gibi kavramlar arasındaki farkları bilemediğinizden karar vermekte zorlanıyor musunuz?

Gelin o zaman; Kuran-ı Kerim mealleri arasındaki farklar nelerdir? sorusunun cevabına geçelim.

Ancak bu noktada önemli bir bilgi vermek istiyoruz; sitemizde satılan tüm mealller aynı zamanda özet bir tefsir hükmündedir. Çünkü meal hazırlarken bir mealin tefsirin yerini tutmayacağının bilinciyle, Müslüman kardeşlerimizin anlayamayacağı ya da anlamakta zorlanacağı veya yanlış anlayabileceği ayetleri belirledik ve bu ayetlerin izahını muteber tefsirlerden alıntı yaparak dipnot olarak meallerimize ekledik.

Bu özelliği ile meallerimiz diğer tüm meallerden ayrılmaktadır.

1) Muhtasar Mealli Kuran-ı Kerimler:

Muhtasar özet demektir. Sitemizdeki tüm mealler aslında muhtasar mealdir.

Muhtasar meallerde sayfa yapımız şu şekildedir: Her sayfada Kuran-ı Kerim'in Arapça metni bulunur ve aynı sayfada Arapça metnin hemen yanında Türkçe Meali de birlikte bulunur. Yine aynı sayfanın alt tarafında da tefsirlerden dipnotlar bulunur.

Kuran Metni, Türkçe meali ve tefsir notları tek sayfada olduğundan Karşılıklı Meallere göre daha ince ve daha hafiftir. Ancak hepsinin tek sayfada verilmesinden dolayı Kuran Metni, Türkçe meali ve dipnotların yazı boyları daha küçüktür.

2) Karşılıklı Mealli Kuran-ı Kerimler:

Karşılıklı Meal dediğimizde bir sayfada Kuran-ı Kerimin Arapça metni bulunur. hemen yan sayfada ise Türkçe Meali bulunur. Türkçe Mealin olduğu sayfanın alt tarafında da tefsirlerden dipnotlar bulunur.

Kuran Metni bir sayfada Türkçe meali ve tefsir notları diğer sayfada olduğundan biraz daha kalın ve ağırdır. Ancak Kuran metni ve Türkçe meali ayrı sayfalarda olduğundan yazı boyları daha büyük ve okunaklıdır.

3) Kelime Mealli Kuran-ı Kerimler:

Kelime meal aynı zamanda Kırık Meal ya da Satır Arası Meal şeklinde de isimlendirilebilmektedir.

Kelime Meal dediğimizde bir sayfada Kuran-ı Kerimin Arapça metni ve Türkçe Meali birlikte bulunur. Kuran metninde satır aralarında her kelimenin altında ayrıca kelimenin meali de bulunur. Dipnotlar ise aynı sayfa da değil Kuran'ın arka tarafında yer almaktadır.

Kuran Metni ve Türkçe meali aynı sayfada olduğundan karşılıklı meale göre biraz daha ince ve hafiftir. Kuran metni ve Türkçe meali aynı sayfa da olmasına rağmen dipnotlar arka tarafa alındığında muhtasar meale göre yazı boyları daha büyük olmakla beraber karşılıklı mealden yazı boyuna göre daha küçüktür.

4) Metinsiz Mealler:

Arapça Kuran-ı Kerim metni olmadan sadece Türkçe mealdir.

Bir sayfada Kuran-ı Kerimin Türkçe Meali ve sayfanın alt tarafında tefsir dipnotları bulunur.

Kuran Metni olmadığından ince ve hafiftir. Yazı büyüklükleri hafız boylarda idealdir. Daha küçük boyları da gözünde bir görme problemi olmayan ve normal kitapları okuyabilen herkes tarafından rahatça okunabilir.

5) Osmanlıca Kuran-ı Kerim Mealleri:

Osmanlıca alfabesi günümüzde bazılarımız tarafından farklı bir dil zannedilmektedir. Gerçekte ise bir alfabedir.

Meallerimizde yer alan metinler tüm meallerimizde aynıdır. Tek fark ilk dört maddedeki mealler günümüzde okuduğumuz Latin harfleriyle basılmıştır bu maddedeki mealler ise Osmanlıca harfler ile basılmıştır.

a) Osmanlıca Karşılıklı Meal: 4. maddede anlattığımız karşılıklı meal ile bire bir aynıdır. Tek farkı Osmanlıca alfabe ile basılmış olmasıdır.

b) Osmanlıca Metinsiz Meal: 4. maddede anlattığımız metinsiz meal ile bire bir aynıdır. Tek farkı Osmanlıca alfabe ile basılmış olmasıdır.

c) Osmanlıca Muhtasar Meal: 1. maddede anlattığımız muhtasar meal ile bire bir aynıdır. Tek farkı Osmanlıca alfabe ile basılmış olmasıdır.

Diğer Blog Yazılarımıza da Göz Atmak İster misiniz?

Faaliyet gösterdiğimiz alanlarda, satışını yaptığımız ürünler, sitemiz vb. hizmetlerimiz hakkında sizlerle tecrübelerimizi paylaştığımız blog yazılarımızda buluşmak dileğiyle...

Diğer Blog Yazıları >>
FARKIMIZ NE?

Basımını yaptığımız Kur'ân-ı Kerîmler Bediüzzaman Hazretleri'nin güzîde talebesi Ahmed Husrev Efendi tarafından ömrünün kırk yılını vererek yazılmıştır. Bütün dünyada en kolay öğrenilen ve okunan Kur'ân hattı olarak ün kazanmıştır.

Ticari amaç güdülmediğinden yazılır yazılmaz hemen basılmamış, müslümanların daha kolay öğrenmesi ve daha kolay okuması için üzerinde tam 10 yıl çalışma yapılmıştır.

Matbaamızda çalışanlar abdestsiz çalışmaz ve Kur'ân-ı Kerîm'e layık olan hürmeti gösterirler.

Matbaamız kurulana kadar saman kağıda basılan Kur'ân-ı Kerîmler ilk defa Hayrat Neşriyat tarafından Kur'ân-ı Kerîme gösterilen ihtimamdan dolayı 1.Hamur kağıda basılmış ve o tarihten sonra bu anlayış değişmiştir.

Matbaa temizliğinde kullanılan sular dahi, içerisine Kur'ân-ı Kerîmlerden dökülen mürekkepler tozlar vs. parçalardan dolayı şehir şebekesine karıştırılmamakta Hayrat Neşriyat tarafından yapılan ayrı bir alanda toprağa karıştırılmaktadır.

BİZİ DAHA YAKINDAN TANIYIN

Hayrat Neşriyat Tanıtım Filmi

Tevafuk ne demektir? Bizi daha yakından tanımak için tanıtım firmimizi izleyebilirsiniz...

Matbaa Tesisimiz TRT Ana Haberde

Bizi bir de TRT Haberde canlı canlı izlemek ister misiniz? Haydi buyrun o zaman...

Matbaa Tesisimiz TRT Haberde

Yine başka bir TRT Haber bülteni ve başka bir yönden Kur'an Matbaamız...

.
Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.